Тересвянська громада
Закарпатська область, Тячівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРИЄМНА та НЕВТІШНА СТАТИСТИКА

Дата: 06.12.2021 15:43
Кількість переглядів: 1530

Фото без опису

ПРИЄМНА та НЕВТІШНА СТАТИСТИКА

виконавчого комітету  Тересвянської селищної ради

Протягом 11 місяців 2021 року у виконавчому комітеті Тересвянської селищної ради зареєстровано 144 народження немовлят, з них 82 хлопчиків та 62 дівчинки.

У  розрізі населених пунктів нашої громади вимальовується така статистика:

смт. Тересва

с. Грушово

с. Крива

чол.

жін.

чол.

жін.

чол.

жін.

31

31

29

24

22

7

Всього:

62 діток

Всього:

53 діток

Всього:

29 діток

 

Державна реєстрація народження дитини проводиться державним органом з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові. Тому, аналізуючи проведену у цьому році роботу щодо державної реєстрації народження у громаді, можна звернути увагу на те, що при народженні у сім’ї хлопчиків, переважна більшість батьків притримується традиційних українських імен.

Протягом цього року у нашій громаді з’явилося: одинадцятеро новонароджених діток на ім’я - Василь,  десятеро  - на ім’я Олександр, семеро на ім’я – Михайло.

Також, найбільш поширеними іменами були:  Давид (5), Іван (5), Артем (4), Матвій (4), Ярослав (3), Данієль (3), Андрій (2), Дмитро (2), Юрій (2), Володимир (2), Денис (2), Марк (2). По одному новонародженому з’явилося у нашій громаді під такими традиційними іменами як: Назарій, Владислав, Євгеній, Ігор, Максим, Павло, Вадим, Ілля.

Маючи велику свободу вибору імен своїм дітям, батьки назвали діток такими рідкісними іменами: Кирил, Дамір, Ельдар, Тимофій, Рустам, Макар, Захар, Крістіан, Нуцу, Азамат.

От,при народженні у сім’ї дівчинки, багато з батьків використовували запозичені з інших мов імена, винахідливість батьків немає меж!

У нашій громаді з’явилися дівчата на ім’я: Мія, Аліса, Ліана, Амелія, Анелія, Аврелія, Даяна, Аміна, Ксенія, Ілона, Юліана, Поліна, Віолета, Таїсія, Єлізавета, Ярина, Ангеліна, Ніколетта, Катерина, Соломія, Рената, Валерія (2), Тетяна (2), Аделіна (2), Вікторія (2), Евеліна (2),  Меланія (2).

Великою популярністю зараз користуються такі традиційні імена як «Софія», цим ім’ям названо п’ятеро дівчаток,  Олександра (3), Злата (3), Анна (3), Анастасія (3). Такою ж популярністю користуються запозичені імена Мілана (5), Емілія (4), Ніколь (3).

При народженні дитини вкрай важливим моментом є визначення її походження від батька та матері, яке здійснюється одночасно з реєстрацією народження дитини. Батьки зобов'язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Невиконання цього обов'язку є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

На жаль, не всі батьки добре обізнані із законом, або маючи на те поважні причини, порушували встановлений законом, місячний строк для здійснення державної реєстрації народження. Невиконання цього обов'язку було підставою для притягнення таких батьків до відповідальності. 

Деякі з батьків не володіють інформацією про те, що відповідно до пункту 5 Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою КМУ «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру» від 02.03.2016 р.  № 207: «Батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження». Тобто, вже у  немовлячому віці,крім свідоцтва про народження дитина повинна мати довідку про реєстрацію місця проживання.

Відрадно, що є випадки коли батьки, чітко усвідомлюючи покладену на них відповідальність, скористались послугою та самостійно подали заяву на отримання послуги щодо державної реєстрації народження дитини онлайн на сайті: https://diia.gov.ua/services/yemalyatko та отримали свідоцтво про народження у відділі державної реєстрації актів цивільного стану в м. Тячів.

Ряд сімей нашої громади, у зв’язку  із народженням дитинки у сім’ї, в цьому році отримали статус «Багатодітна сім’я».

Серед новонароджених цього року, є дітки, які народилися у неповних сім’ях, тобто у  матерів-одиночок, а також діти, які народилися у сім’ях, батьки яких перебувають у незареєстрованому шлюбі.

Протягом 11 місяців 2021 року у виконавчому комітеті Тересвянської селищної ради проведено державну реєстрацію шлюбу для  83 пар, тобто 166  осіб  поєднали своє життя у шлюбі.

Для здійснення державної реєстрації шлюбу не має жодного значення місце реєстрації проживання осіб, які бажають зареєструвати свій шлюб. Мешканці громади в основному укладали шлюб із жителями нашої громади, з мешканцями сусідніх територіальних громад, із жителями інших областей та столиці нашої країни – м. Києва.  

Майже всі шлюби зареєстровано за загальним правилом, за яким після подачі заяви про реєстрацію шлюбу майбутньому подружжю надавався місячний строк на те, щоб подумати над своїм бажанням стати єдиною сім’єю. Маючи поважні причини та за умов наявності документів,що підтверджують право на термінове одруження, декілька пар у цьому році скористались правом скорочення місячного строку при вступі в шлюб. Деякі із бажаючих, одружитися у найкоротший термін, скористались пілотним проектом «Шлюб за добу», який проводиться у районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану громадян.

Українське законодавство майже не ставить обмежень для тих, хто бажає поєднати своє життя у шлюбі. Фактично кожна особа, яка досягла 18 років та на момент подачі документів офіційно не є одруженою може створити сім’ю. За цей період,у виконкомі селищної ради, проведено державну реєстрацію шлюбу у день досягнення повноліття, тобто у день народження нареченої (2 випадки). Шлюбів між, або з неповнолітніми особами у виконкомі селищної ради протягом цього періоду не зареєстровано. Слід відзначити факт значної реєстрації шлюбів громадян, які вже перебували в зареєстрованих шлюбах. Цікавим є факт трьох пар, які до розлучення перебували  між собою в зареєстрованому шлюбі та в  цьому році знову офіційно зареєстрували свої сімейні відносини.

Демографічна ситуація по громаді невтішна – смертність істотно перевищує народжуваність.

Протягом11 місяців 2021 року у виконкомі селищної ради складено 232 актових записів про смерть.

Померлі мали різний вік, на вічний спочинок відійшло чимало людей похилого віку, мали за 80 років, декілька прожило понад 90 літ. На жаль, серед померлих багато молодих людей та людей, які не досягли пенсійного віку. Протягом цього року траплялися непоодинокі випадки смерті людей похилого віку, обох із подружжя, внаслідок захворювання та спричинених ним ускладнень. Серед померлих також є діти, їх було четверо, одне  з  яких немовля.

У  розрізі населених пунктів громади вимальовується така невтішна статистика:

смт. Тересва

с. Грушово

с. Крива

чол.

жін.

чол.

жін.

чол.

жін.

56

53

31

41

30

21

Всього:

109 осіб

Всього:

72особи

Всього:

51особа

 

   

Ніна ЗИЗЕНЬ, секретар селищної ради, відповідальна особа за ведення державної реєстрації актів цивільного стану у виконкомі Тересвянської селищної ради

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь