Тересвянська громада
Закарпатська область, Тячівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про оприлюднення проєкту регуляторного акту – рішення Тересвянської селищної ради

Дата: 22.02.2022 08:43
Кількість переглядів: 497

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проєкту регуляторного акту – рішення Тересвянської селищної ради

«Про погодження проекту регуляторного акту – Положення про порядок обліку та передачу у власність громадян земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлових будинків, будинків  садибного  типу, господарських будівель і  споруд (присадибна ділянка) у населених пунктах Тересвянської селищної територіальної громади»

https://rada.info/upload/users_files/04349610/14b204a21effc927fb3c396fe05d4e7f.pdf

Проєкт

Положення про порядок обліку та передачу у власність громадян земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлових будинків, будинків  садибного  типу, господарських будівель і  споруд (присадибна ділянка) у населених пунктах Тересвянської селищної територіальної громади

Додаток

до рішення вісімнадцятої сесії селищної ради VIII скликання від «11» лютого  2022 року № 833.

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

про порядок обліку та передачу у власність громадян земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлових будинків, будинків садибного типу, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у населених пунктах Тересвянської селищної територіальної громади.

 

          Це Положення регулює облік громадян та порядок передачі їм у власність земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд в населених пунктахТересвянської селищної територіальної громади.

 І. Загальні положення

         1.1. У цьому Положенні поняття вживаються у такому значенні:

            земельна ділянка – земельна ділянка для будівництва та обслуговування житлового           будинку, будинку садибного типу,господарських будівель і споруд;

         - комісія – постійна комісія з питань земельних відносин, природокористування, планування території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток, історичного середовища та благоустрою;

         - мешканці населених пунктів територіальної громади – це громадяни України, які зареєстровані та постійно проживають у населених пунктах протягом останніх (не менше) 3 років, за винятком періоду тимчасового переселення в інший населений пункт на період навчання, служби або переведення на нове місце роботи;

         - селищна рада – Тересвянська селищна рада;

         - облік – облік громадян для виділення та передачі їм у власність земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлового будинку, будинку садибного типу,господарських будівель і споруд;

         1.2. Проекти землеустрою щодо відведення земельної ділянки виконують землевпорядні організації, які мають відповідні ліцензії, за технічним завданням, складеним, погодженим та затвердженим у встановленому законодавством порядку.

         1.3. Земельні ділянки не можуть виділятись у власність громадянам, які:

- скористалися правом безоплатної передачі у приватну власність земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, будинку садибного типу,господарських будівель і споруд;

         - отримали у користування земельні ділянки під індивідуальне житлове будівництво.

         1.4. Мешканці населених пунктів мають право на включення в список обліку для отримання земельної ділянки  з настанням повноліття.

 

ІІ. Облік громадян для виділення їм у власність земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлового будинку, будинку садибного типу, господарських будівель і споруд

         2.1. Облік громадян для виділення у власність земельних ділянок здійснюється на підставі рішень Тересвянської селищної ради в розрізі населених пунктів територіальної громади.

         2.2. На облік беруться громадяни, які не скористалися правом на безкоштовну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для будівництва та обслуговування житлового будинку, будинку садибного типу,господарських будинків і споруд (присадибна ділянка) відповідно до статті 118 Земельного кодексу України.

         2.3. Розгляд заяв громадян та взяття їх на облік здійснюється за погодженням з комісією.

         2.4. Переважне право на отримання у власність земельних ділянок для будівництва житлового будинку, будинку садибного типу,господарських будівель і споруд мають :

     - особи, які відносяться до пільгових категорій населення згідно з чинним законодавством;

         - багатодітні сім’ї;

         - молоді сім’ї (подружжя);

         - сім’ї, які спільно проживають в одному житловому будинку, та при цьому площа цього будинку є недостатньою, виходячи з кількості осіб, які в ньому проживають.

         2.5. До заяви про взяття на облік додаються :

         - акт обстеження житлово – побутових умов сім’ї,  складений депутатом селищної ради за місцем проживання заявника;

         - довідка про склад сім’ї;

         - довідка з реєстраційного органу про наявність чи відсутність особистого нерухомого  майна та земельної ділянки для обслуговування  житлового будинку;

         - копія паспорта;

         - копія реєстраційного номера облікової картки платника податків;

         - довідка з місця роботи чи навчання.

         2.6. Громадяни, які користуються пільгами, передбаченими чинним законодавством для отримання земельних ділянок, вказують про наявність пільг у заяві та подають підтверджуючі документи.

         2.7. У випадку відмови у взятті на облік така відмова повинна бути мотивованою, про наслідки її розгляду селищна рада письмово повідомляє заявника у встановлені законодавством терміни.

         2.8. Громадяни вважаються такими, що взяті на облік, з дня прийняття рішення сесії селищної ради з цього приводу.

         2.9. Внесення у список та виключення із списку обліку громадян для отримання земельних ділянок здійснюється згідно з рішенням сесії селищної ради та з врахуванням  дати подання ними заяви або надходження інших документів, які дають підстави на уточнення обліку.

         2.10. Громадяни знімаються з обліку згідно з рішенням сесії селищної ради у випадках:

         - передачі їм у власність земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, будинку садибного типу,господарських будівель і споруд;

         - виїзду мешканців на постійне місце проживання до іншого населеного пункту ;

         - подання неправдивих відомостей, які стали підставою для взяття на облік громадян ;

         - непоновлення документів, передбачених пунктом 2.5 Положення, протягом трьох і більше років

         2.11. Громадяни, які втратили право на пільгове отримання земельної ділянки, обліковуються у загальновстановленому порядку.

 

ІІІ. Виділення та оформлення у власність громадянам земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлових будинків, будинків садибного типу, господарських будівель і споруд

         3.1. Підставою для виділення громадянам у власність земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлових будинків, будинків садибного типу,господарських будівель і споруд є рішення сесії про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою. Строк дії рішення обмежується трьома роками.

         3.2. Проект землеустрою розробляється землевпорядною організацією та затверджується сесією селищної ради. Одночасно селищна рада приймає рішення про передачу у власність земельної ділянки.

         3.3. Місце розташування земельної ділянки, яка пропонується для надання у власність особі, що перебуває на обліку, визначається сесією селищної ради на підставі поданої комісією пропозиції.

         3.4. Комісія має право вносити пропозиції на розгляд сесії селищної ради щодо виділення земельних ділянок у власність особам, які перебувають на обліку, шляхом проведення жеребкування.

         3.5. Функції з проведення жеребкування покладаються на постійну депутатську комісію з питань земельних відносин, природокористування, планування території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток, історичного середовища та благоустрою.

         3.6. Жеребкування проводиться за такою процедурою:

            - виготовляються картки для жеребкування;

            - картки поміщаються у дві скриньки. У першій скриньці розміщуються картки з номерами списку громадян, що беруть участь у жеребкуванні. В другій – картки з номерами земельних ділянок, визначених для жеребкування;

       - уповноважений член комісії тричі змішує картки у скриньці;

            - після триразового змішування карток член комісії виймає з першої скриньки одну із них, відкриває її, оголошує та демонструє номер, зазначений на картці, та оголошує прізвище особи, яка бере участь в жеребкуванні;

            - після триразового змішування карток член комісії виймає з другої скриньки одну із них, відкриває її, оголошує та демонструє номер, зазначений на картці, та оголошує номер земельної ділянки, яку має отримати громадянин за результатами жеребкування.

            Відомості про хід жеребкування вносяться до протоколу засідання комісії.

         3.7. У разі відмови громадянина від виділеної йому земельної ділянки для будівництва житлового будинку ця земельна ділянка виділяється іншій особі, що перебуває на обліку.

 

IV. Порядок використання виділених та переданих у власність земельних ділянок

Оформлення права власності на земельні ділянки

          4.1. Власник землі повинен виготовити містобудівну документацію та розпочати будівництво житлового будинку згідно з діючим законодавством.

          4.2. У разі, якщо громадянин не виготовив проект землеустрою протягом трьох років, селищна рада має право скасувати раніше прийняте рішення про надання громадянину такого дозволу.

          4.3. Проведення будівельних робіт на ділянці здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства.

     4.4. У випадку, коли земельна ділянка, яка розміщена в кварталі індивідуальної житлової забудови має інше цільове призначення та належить особі на праві приватної власності або користування, така земельна ділянка за заявою власника про припинення зазначеного права у порядку добровільної відмови, може бути передана у власність іншій особі, яка перебуває на обліку.

       4.5. Учасники антитерористичної операції мають право отримати у власність земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) після надання копії посвідчення єдиного зразка учасника антитерористичної операції.

 

V. Плата за землю

            Громадяни-власники земельних ділянок щорічно сплачують плату за землю до бюджету селищної ради у розмірах, визначених Тересвянською селищною радою.

 

VI. Прикінцеві положення

         7.1. Це Положення набирає чинності з моменту його оприлюднення в засобах масової інформації.

         7.2. Подані до набрання чинності цим Положенням заяви про виділення земельних ділянок під індивідуальне житлове будівництво (для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд) підлягають перегляду та систематизації відповідно до вимог цього Положення.

         7.3. Зміни та доповнення в Положення вносяться у разі зміни законодавства та у випадку внесення пропозицій селищним головою, постійними комісіями селищної ради та депутатами селищної ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь